Japan Bancha Organic!

  • Kod: 1056
  • Poleć produkt

Bancha — herbata japońska z ekologicznych upraw

Wyśmienita, oryginalna japońska Bancha z drugiego zbioru z upraw ekologicznych! W przeciwieństwie do herbaty Sencha liście są duże, a po zaparzeniu mają bardziej surowy smak. Dobrze smakuje z każdym posiłkiem.

Parzyć 3 razy w temperaturze 60-70st.C maksymalnie 3 minuty (drugie parzenie krócej!)  potem oddzielić listki od naparu. Gdy listki pozostawimy w naparze, herbata będzie bardzo gorzka i bez aromatu.

Chociaż herbata jest obecna w naszym kraju już od bardzo dawna, to niektóre z jej odmian — nawet te, które cechują się naprawdę wyjątkowym aromatem — nie są wystarczająco znane. Należy do nich na przykład Bancha, zachwycająca najbardziej wymagających koneserów i ciesząca się ogromną popularnością w Japonii, lecz rzadko spotykana w Europie. To zielona herbata wyróżniająca się charakterystycznym, surowym smakiem, a zarazem łagodnym działaniem. Dzięki naszemu sklepowi możesz sam przekonać się o jej niepowtarzalności. Proponujemy oryginalną Banchę pozyskiwaną z ekologicznych, japońskich upraw, która znakomicie sprawdzi się jako dodatek do posiłku albo smakowity napój.

Wyśmienita zielona herbata bancha o wyrazistym smaku

Bancha pozyskiwana jest z tej samej rośliny, co inna odmiana japońskiej herbaty zielonej — sencha. Pochodzi ona jednak z drugiego zbioru, zazwyczaj mającego miejsce najwcześniej pod koniec lata, dlatego jej liście są większe, twardsze, z wyraźnym żyłkowaniem i cechują się bardziej intensywnym smakiem po zaparzeniu. Jednocześnie Bancha zawiera mniejszą ilość kofeiny, tanin oraz alkaloidów, co sprawia, że jej działanie jest mniej pobudzające. Herbata ta stanowi więc dobry wybór także dla najmłodszych. Wśród jej dobroczynnych właściwości warto zaś wymienić korzystny wpływ na układ trawienny i odpornościowy.

Oryginalna Bancha — herbata japońska z naszego sklepu

Niekiedy na rynku można spotkać Banchę pochodzącą z Chin, ale w naszym sklepie Klienci mogą mieć pewność oryginalnej japońskiej herbaty zielonej z upraw przyjaznych środowisku. Jej sposób przygotowania opiera się na trzykrotnym parzeniu w temperaturze 60-70 stopni Celsjusza maksymalnie przez 3 minuty. Następnie należy usunąć liście z napoju — w przeciwnym razie stanie się on bardzo gorzki. Trzeba też pamiętać o tym, by drugie parzenie Banchy było krótsze.

Chcesz poznać smak wyjątkowej japońskiej herbaty zielonej Bancha? Zapraszamy do składania zamówień w naszym sklepie!

 

Po otwarciu opakowania przechowywać  szczelnie  zamknięte  w suchym  i ciemnym miejscu.