Właściwości zdrowotne czekolady

Statystycznie człowiek spożywa rocznie kilka kilogramów czekolady. Jak łatwo zgadnąć, rekordzistą w tej dziedzinie jest Szwajcaria. Przeciętny Szwajcar pochłania prawie 9 kg tego smakołyku rocznie! Na drugim miejscu plasują się Niemcy, a następnie Rosja i Wielka Brytania. W ostatnich latach czekolada słusznie straciła status niezdrowej przekąski. Badania naukowe udowadniają, że jej systematyczne spożywanie - szczególnie gorzkiej - działa nie tylko na kubki smakowe, ale też na narządy w całym ciele, zwłaszcza mięsień sercowy. Nawet spożycie kilku kostek dziennie może przynieść korzyści zdrowotne. Jakie więc właściwości czekolady sprawiają, że poprawia nasz zły nastrój i polepsza zdrowie?

Od ziarna kakaowca do czekolady

Po zbiorach ziarna kakaowca muszą być poddane fermentacji, dzięki której ożywają ich niepowtarzalne aromaty. Pozwala ona także na oddzielenie ziaren od miąższu i nabranie brązowego zabarwienia. Następnie ziarna muszą wyschnąć, aby móc przetransportować je z miejsc uprawy do fabryk czekolady. Tam pozbawia się je zanieczyszczeń a następnie praży, co daje efekt pełnego rozwoju ich smaku. Łuska jest usuwana, a reszta mielona, aby następnie rozpocząć produkcję czekolady.

Jakie są właściwości zdrowotne czekolady?

Pozytywne właściwości czekolady można wymieniać naprawdę długo. Najnowsze badania potwierdzają, że po wypiciu czekolady słabnie aktywność płytek krwi i wykazują one mniejszą tendencję do zlepiania się, zatem zapobiega ona zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca. Działa ona też uelastyczniająco na ścianki naczyń krwionośnych zapobiegając zatorom. Znajdujące się w kakao polifenole poprawiają działanie układu krążenia. Dzięki spożywaniu czekolady o prawie 20 procent wzrasta poziom przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie a także bronią organizm przed wolnymi rodnikami, które niszcząc komórki i sprzyjają występowaniu chorób serca i nowotworów. Ten efekt daje jednak tylko gorzka czekolada. Smakołyk ten zawiera również dużo składników podnoszących zawartość serotoniny, która odpowiedzialna jest za dobry nastrój. Czekolada zawiera też mnóstwo magnezu, który świetnie wpływa na układ nerwowy - poprawia zdolności intelektualne, usprawnia przewodnictwo nerwowe. Poprawia ona również nastrój kobiet w ciąży, zatem pozytywnie działa na rozwój płodu. Spośród wszystkich słodyczy czekolada jest również najbezpieczniejsza dla zębów.

Jaką formę czekolady najlepiej wybrać?

Smakołyk ten może być spożywany w różnej formie, a najprostszą z nich jest po prostu tabliczka czekolady. Mamy do wyboru gorzką, mleczną, białą, czekolady nadziewane oraz ich wiele modyfikacji. Oczywiście w dzisiejszych czasach dostępny jest ogrom innych produktów takich jak bombonierki, batoniki czy praliny. Jak łatwo się domyślić, nie wszystkie z nich mają równie dobre właściwości. Przy zakupie produktów z czekolady koniecznie trzeba zwracać uwagę na jej jakość i skład, aby otrzymać nie tylko najpyszniejszy smak, ale też największą zawartość substancji aktywnych. Doskonałym wyborem będzie na przykład czekolada na gorąco, ponieważ w tej formie nie tracimy niezwykłych właściwości kakao. Żeby mieć pewność co do jej jakości, najlepiej kupić ją w sprawdzonym miejscu. Takie właśnie produkty można znaleźć na przykład w naszej hurtowni, która poza ogromnym wyborem oferuje również niezwykle korzystne ceny.